Heg snoeien

Informatie & tips

Heg snoeien

Een heg snoei je vaak rond half juni. Behalve de liguster, haagbeuk, taxus, beukenhaag en laurierkers, deze snoei je namelijk in de lente. De snelle groeiers zullen in het najaar nog een keer gesnoeid moeten worden om mooi de winter in te gaan. Het snoeien kan je het beste doen als het een beetje vochtig weer is. Je moet echter niet snoeien als het vriest of de zon vol schijnt. Door te snoeien in de zon zullen de heggen snel verbranden en bij vochtig weer herstelt het snel.

Het juiste gereedschap

Het is erg belangrijk dat je het juiste snoeigereedschap gebruikt. Zorg voor scherp gereedschap, want als je met een botte snoeischaar gaat snoeien, komen er snoeiwonden in de heg. De heg herstelt dan wat langzamer en is gevoeliger voor schimmelinfecties. Je kunt je heg ook snoeien met een elektrische- of benzineheggenschaar. Hierdoor krijg je een strak en egaal resultaat en ben je wat sneller klaar. Een tip is om een draadje te spannen tegen je heg om hem zo strak en egaal mogelijk te maken.

Hoe snoei ik een heg?

Je snoeit een heg altijd van beneden naar boven. Daarbij zorg je er voor dat de heg onder iets breder is dan boven. Hierdoor kan het zonlicht makkelijker door de hele heg schijnen, zo blijft de haag mooi groen. Je zet je heggenschaar tegen de heg in knipt zo de uitgroei van de heg eraf. Heb je er iets te veel afgeknipt? Dat is geen probleem, heggen groeien vaak weer snel terug.
Veel succes met het snoeien van je heg!